З 2003 року бібліотека-філія №2 працює як інформаційний центр психолого-педагогічної допомоги сім`ям,молоді,людям похилого віку.

вівторок, 14 серпня 2018 р.


Прийшов Спас - пішло літо від нас
У другій половині серпня  всі православні християни святкують дні,
які в народі називають Маковим, Яблучним та Хлібним Спасами.
Перше, що спадає на думку при слові "Спас", - продовження приказки "Прийшов Спас – готуй рукавиці про запас". Підходить до завершення сезон збору врожаю, як, власне, і літо. Українці несуть зібране збіжжя до церкви (Три Спаси - три  кошики з різноманітними дарами літа) - на подяку Господу за врожай, на нові врожаї, щоб засвідчити свою шану предкам, а головне – на надію на Спас і спасіння. Власне, слово "Спас" пов’язане з Ісусом Христом, якого називають Спасителем. Саме Йому православна церква і присвячує ці свята.
До найбільших серед дванадцяти річних свят християнського календарного циклу належить і Преображення Господнє, або Спас (Великий Спас), що припадає на 19 серпня. Він вважається третім святом після Різдва та Великодня.
Перший Спас збігається з Маковеєм, тобто 14 серпня, а третій збігається з післясвятом Успіння, тобто 29 серпня.
Оскільки у народі празник Спаса мав світське значення, пов'язане із святом врожаю і  його первісне коріння сягає дохристиянських вірувань. Красномовним свідченням цього є звичай освячувати в церкві дари природи: яблука, сливи, груші, обжинкові вінки, бджолині стільники тощо. 
А також мак, моркву, цибулю, материнку, лікарське зілля, зокрема васильки та чорнобривці.
На Спаса годилося випікати першу хлібину з нового урожаю, ставити на покуті першого снопа та в'язати дідову бороду з останньої частини нескошеого поля.
З особливим нетерпінням чекали Спаса пасічники. Кожен бджоляр за два-три дні до свята робив ревізію, щоб визначити, скільки меду взяти собі і скільки залишити бджолам на перезимівок.
Зібравши у вузлик овочі, фрукти, мед, збіжжя, трави і трійцю господарі вранці йшли до церкви. Після відправи починалася посвята принесених продуктів.
Існує ще одна назва свята 14 серпня – Маковея. Християни цього дня під час служінь в храмах згадують про мученицьку смерть за віру семи братів Маккавеїв. Але саме до свята врожаю Маккавеї відношення не мають. Просто з 14 серпня на полях починали збирати мак і пекти пироги з цією смачною начинкою.
Обрядовою їжею цього дня є "шулики", або "ломанці". Готують їх просто: печуть пісні коржі на соді, ламають на дрібні шматочки і поливають медом з перетертим маком. У цей день починається Успенський піст, — "спасівка", який триває два тижні.


Немає коментарів:

Дописати коментар