З 2003 року бібліотека-філія №2 працює як інформаційний центр психолого-педагогічної допомоги сім`ям,молоді,людям похилого віку.

неділю, 26 березня 2017 р.

Дмитро Тьомкін -
кременчуцький хлопчик, який узяв чотири "Оскари"

Дмитро Зіновійович Тьомкін народився в Кременчуці, в єврейській родині, 10 травня 1894 року. Початкову освіту юний Дмитро отримав у своєї матері, яка займалася викладанням гри на фортепіано. Вже в тринадцять років Дмитро Тьомкін став учнем Петербурзької консерваторії, де навчався по класу фортепіано та по класу композиції, гармонії і контрапункту у знаменитого Олександра Глазунова.
Через кілька років Тьомкін почав сам заробляти собі на життя. Він акомпанував балерині Тамарі Карсавіній і легендарному акторові французьких комедій Максу Ліндеру під час його гастролей в Санкт-Петербурзі. Тьомкін також підробляв грою на роялі, озвучуючи німі стрічки в кінотеатрах Пітера.
Період життя Тьомкіна в Санкт-Петербурзі співпав із такими політичними подіями як повалення царя, Російська революція і утворення Радянської Росії. Передчуваючи сумну долю музики в Радянській Росії, Тьомкін вирішив виїхати до Німеччини, де жив його батько.
У Берліні Тьомкін брав уроки у Феруччо Бузоні, був концертним піаністом і писав легку популярну та класичну музику: етюди, фокстроти, марші і вальси. Його виступ у Берлінській філармонії з другим фортепіанним концертом Ліста в подальшому допоміг його репутації як піаніста. За порадою сусіда по кімнаті і колеги-піаніста Міхаеля Карітона Тьомкін разом із останнім вирушив на гастролі в Париж. Вони виступали як дует піаністів, як було модно в той час.
Тьомкін приїхав в Нью-Йорк у 1925 році. Вони з Карітоном грали, акомпануючи балетній трупі під керівництвом Альбертіни Раш, балерини і хореографа, яка народилася в Австрії. Згодом професійні відносини перейшли в особисті і в 1927 році вони одружилися.
 
Наш земляк Дмитро Тьомкін написав музику більш ніж до сотні фільмів, працюючи з кращими режисерами Голлівуду - Хічкоком, Хоуксом, Капрою. Його талановиті твори продовжують звучати у фільмах і донині. Так, Квентін Тарантіно в початкових титрах своєї картини "Безславні виродки" (2009) використав музику Дмитра Тьомкіна, написану для фільму Джона Уейна "Аламо" (1960). Його знамениту пісню "Wild Is The Wind", написану ще в 1957 році, виконували Ніна Сімон, Девід Боуї і Барбара Стрейзанд...  Дмитро Тьомкін 22 рази (!) номінувався на премію "Оскар" і чотири рази був удостоєний почесної нагороди.
Крім безлічі інших призів і звань Тьомкін двічі нагороджувався французьким Орденом почесного легіону (як кавалер і як офіцер), а також іспанським Хрестом кавалера Ордена Ізабелли Католицької.
Помер  Наш земляк Дмитро Тьомкін у Лондоні 11 листопада 1979 року і був похований у місті Глендейл (Каліфорнія) на кладовищі "Forest Lawn Memorial Park".
21 вересня 1993 року Поштова Служба США випустила в світ серію марок "Легенди американської музики", присвячену шести видатним композиторам Голлівуду. На одній із них був зображений Дмитро Тьомкін.
У Кременчуці згадують Тьомкіна - іменем видатного композитора названо конкурс молодих піаністів-імпровізаторів, який кілька років поспіль приймало місто. А в рамках декомунізації нещодавно провулок Крупської у Кременчуці перейменували у провулок імені Дмитра Тьомкіна...


Немає коментарів:

Дописати коментар