З 2003 року бібліотека-філія №2 працює як інформаційний центр психолого-педагогічної допомоги сім`ям,молоді,людям похилого віку.

вівторок, 7 липня 2020 р.


У ніч з 6 на 7 липня в Україні відзначають стародавнє свято – Івана Купала. Івана Купала - народне свято східних слов'ян, присвячений літнього сонцестояння і найвищого розквіту природи.

Традиція його святкування існувала ще з дохристиянських часів і була пов’язана з Днем літнього сонцестояння. Але з прийняттям християнства на Русі свято стало пов’язане з Різдвом Івана Хрестителя, змінилася і дата його святкування.  Святкували Купала здавна по всій Україні, щоправда, з певними відмінностями по регіонах.  Зазвичай цей день проводили на природі і присвячували його святкуванню, магічним ритуалам, веселощам, гаданню та танцям біля багаття. Традиційно в Купальську ніч розпалювали вогнища і стрибали через них. Згідно з народним повір'ям, якщо перестрибне через вогнище закохана пара, що тримається за руки, - вони будуть разом до кінця життя. Якщо стрибне дівчина, то вона збереже молодість і красу.

Прикмети свята Івана Купала:

Якщо в цю ніч зоряне небо – буде багато грибів.
Якщо в Іванів день гроза, то горіхів вродить мало і більшість з них будуть порожніми.
Сильна роса – до врожаю огірків.
Якщо в цей день дощ заплаче, то через 5 днів сонце засміється.
Цикади скрекочуть – до спекотного дня.
Зарості верби на вітрі шумлять – до зливи.
Аромат польових квітів посилився – до дощу.
Листя папороті донизу закручуються – до теплого і сонячного дня.
Якщо сон з 6 на 7 липня і здійсниться, то дуже не скоро. Сновидіння, побачене вдень 7 липня, може здійснитися через півроку.
                               

Немає коментарів:

Дописати коментар