Виставка-інсталяція
«Гоголь-гурман і кулінар»
До розвитку кулінарного мистецтва долучались не лише
знавці куховарства а й письменники. І серед них чинне місце належить Миколі
Гоголю, 210 років якому відзначається 1 квітня 2019 року.
На виставці «Гоголь-гурман і кулінар», яка експонується в
бібліотеці-філії №2 ЦБС для дорослих проаналізовані кулінарні пристрасті
письменника, розкрита культура гоголівських персонажів, запропоновані рецепти з
української старовинної кухні. Для Гоголя національна кухня – невід`ємний компонент культури українців нарівні з мовою, книгами, театром.
Якщо
перечитати твори письменника в новому, неочікуваному ракурсі, перераховуючи
кількість випитих напоїв та з`їдених страв, то відкриємо «кулінарний
репертуар», геніально приготовлений Миколою Васильовичем.
Це і: рецепт галушок з твору «Ніч перед Різдвом»,
запечена індичка з твору «Іван Федорович Шпонька і його тітонька», вареники з
вишнями зі «Старосвітських поміщиків», смажене порося з «Сорочинського
ярмарку», кисіль з ягід з «Сорочинського ярмарку».
Ці старовинні рецепти та
твори геніального письменника можна побачити і перечитати в книгозбірні.
Виставка доповнена предметами інсталяції: варениками та млинцями з сольоного
тіста, предметами спадщини побутової культури України.
М.Гоголь у своїх творах та особистому житті багаторазово
підтверджував вислів С.Аксакова «Якби доля не зробила Гоголя великим
письменником, то він би був неодмінно артистом-кухарем».
Запрошуємо всіх бажаючих ознайомитись з кулінарною гранню
таланту безсмертного письменника.
Немає коментарів:
Дописати коментар