З 2003 року бібліотека-філія №2 працює як інформаційний центр психолого-педагогічної допомоги сім`ям,молоді,людям похилого віку.

понеділок, 1 квітня 2019 р.


Майстер-клас
«Весінні замальовки з ароматом кави»
(Для вихованців Кременчуцької ВТК)
Люди у всьому світі настільки полюбляють каву, що навіть винайш-ли так званий coffee-art - оригінальну техніку створення картин за допомогою розчину натуральної кави.
Сьогодні кавовий живопис – напрям у сучасному мистецтві, що стає дедалі популярнішим. Це так чудово і так оригінально: заварити філіжаночку міцної ароматної кави, але не смакувати її, як звикли, а занурити в неї пензлик і спробувати створити шедевр на папері.
Незвичайний майстер-клас з малювання кавою для вихованців Кременчуцької ВТК провела провідний бібліотекар бібліотеки-філії № 2 Осташко В.В., з метою запросити  їх спробувати свої сили у цьому виді мистецтва,  адже,  малювання кавою дозволяє висловити свої емоції, почуття, а приємний аромат  заспокоює та надихає.
Перша частина заходу мала назву «Кавове натхнення», в якій  відбулося знайомство-презентація з   творчими особистоятями світу, які володіють технікою малювання кавою.
Інформацією, котра стала відкриттям для багатьох присутніх, була розповідь про не зовсім звичайний вид живопису  - виявляється, кавою малюють і роблять це настільки майстерно, що їм залишилось одне – притихнути і замилуватися прекрасними «кавовими» картинами на виставці ілюстрацій «Кавове мистецтво».
А мультимедійна презентація «Кавовий живопис» розширила уявлення учасників заходу про особливості техніки «кавових» творів художників, які віддають перевагу цьому виду творчості: італійки Джулії Бер-наделлі, українця Радислава Дзюби, узбека Ассада Гаджиєва,   індонезійця Гіда аль-Низара та ін..
Юнаки дізналися також, що геніальний письменник Віктор Гюго був обдарований художнім талантом і писав чудові картини, використовуючи замість фарб каву. Ці твори живопису зараз знаходяться в колекції Лувра.
А про американську художницю Карен Еланд, яка за допомогою еспресо створює незвичайні копії світових шедеврів, передивилися відеофільм 
«Мистецтво з ароматом кави».
Друга частина майстер-класу пройшла під назвою «Мелодія вашого смаку», коли вихованцям закладу належало під час ароматного заняття розкритися емоційно, реалізувати свої фантазії на папері, висловити за допомогою малюнка свої почуття.
Спочатку бібліотекар наголосила, що основою кавових шедеврів є один колір з багатьма відтінками, зауважила, що кавою малюють тільки на акварельному папері, а ось пензлики підходять будь-які. 
Показуючи техніку малювання, вона підкреслила, що удосконалювати малюнок можна постійно, а непотрібні елементи легко змити вологим пензлем.
Переконливі поради бібліотекаря настільки надихнули юних художників, що вони відразу, без зволікань,  взялися за пензлі. Осташко В.В. запропонувала юнакам, за бажанням, скористатися зразками на кавову та весняну тематику чи намалювати за власною фантазією. 
 
Приділивши увагу кожному, бібліотекар допомагала як технічно, так і морально, заохочуючи та підхвалюючи вдалі спроби і допомагаючи виправити менш успішні роботи. Увесь творчий процес проходив під звуки музики Чайковського та Моцарта.
Підведення підсумків показало, що кожен учасник творчого волевиявлення досяг основного – зміг відволіктися  від буденних проблем та розкрити, несподівано для себе,  нові грані своїх творчих здібностей.
Після медитативного занурення у свій внутрішній світ кожному учаснику потрібно було висловитися і цьому, як найкраще, сприяла чашечка кави з цукерками, запропоновані гостею закладу. Таким чином, остання частина майстер-класу  під  назвою «Кава зближує людей» нагадувала зустріч у затішній кав'ярні . Оповиті п’янким ароматом,  учасники заходу стали більш розкутими, безпосередніми, здатними на діалог, висловлювання своєї думки, чим підтвердили думку вчених, що вживання кави під час спілкування  сприяє покращенню взаєморозуміння.
Наостанок, бібліотекар побажала юнакам і в подальшому вдаватися до способу малювання кавою як можливістю  віднайти свій творчий потенціал та прихований талант і, завдяки арт-терапії,  дізнатися про себе багато нового.
Учасники майстер-класу отримали позитивні емоції, моральний відпочинок та незабутні враження, а в класній кімнаті  ще довго пахло цим благородним напоєм.



Немає коментарів:

Дописати коментар