З 2003 року бібліотека-філія №2 працює як інформаційний центр психолого-педагогічної допомоги сім`ям,молоді,людям похилого віку.

четвер, 24 липня 2014 р.

Куточок релаксації

       Інтенсивність і напруженість сучасного життя буквально вимагають, щоб людина навчилася швидко відпочивати і самовідновлюватися. Жорсткий режим роботи, різні дисгармонії - в сім'ї, на вулиці і т.п. - породжують над-лишкову  напруженість в тілі, яка має здатність накопичуватися. Напруга, що накопичується,  сприймається організмом як стресовий стан, при цьому лю-дина може навіть не усвідомлювати, що вона вже перебуває в стресі.
       Спостерігаються нездорові зміни в роботі серцево-судинної системи, напруга груп м'язів, незрозумілі хворобливі відчуття в різних частинах тіла ... За цими ознаками будь-якій людині може бути зрозуміло, що тіло потребує спеціального поновлюючого відпочинку.
      Такий відпочинок називається емоційно-вольової релаксацією. Він роз-слабляє  не тільки фізичне тіло, а й психоемоційну і інтелектуальну сфери, і не тільки розслабляє, але і гармонізує, і відновлює.
       Навчившись самостійно швидко розслаблятися і відновлюватися в не-приємних  ситуаціях, людина набуває ключ до вирішення проблем в будь-який час і за будь-яких обставин.
       З цією метою в бібліотеці-філії № 2 ЦБС для дорослих, яка працює як ін-формаційний центр психолого-педагогічної допомоги молодим сім`ям, моло-ді і людям похилого віку, в читальній залі створено Куточок релаксації.
       Навчити, показати, запропонувати, а головне, допомогти, - такі завдання ставить перед собою  педагог-психолог за фахом, Осташко В.В., яка керує інформаційним центром в бібліотеці і відповідає за інформаційну обізнаність читачів бібліотеки в питаннях психології, педагогіки, медицини і т.п..
       Куточок релаксації – це інноваційна форма допомоги користувачам бі-бліотеки і жителям м/р № 8, 9 в питаннях, пов`язаних з поліпшенням здоро-в`я  і психологічного стану.
       Тут можна познайомитися з літературою, яка навчить технікам релаксації і відпочинку (книга  Баранової С.В. «Научись отдыхать»), розповість про милостиву життєву енергію Ци  ( книга Генрі Б. Лін «Фэн-шуй для начина-ющих»), підкаже, як досягти успіху й реалізувати свої бажання, отримуючи задоволення ( книга Н. Правдіної «Я привлекаю успех»).
       На виставці-інсталяції  привертає  увагу арома-лампа та набір ароматич-них паличок і масел для сеансів ароматерапії. Безумовно, ароматерапія – не панацея від всіх проблем і хвороб, але це один з методів, який допомагає від-новити і зміцнити захисні сили організму. Головна заслуга ароматерапії – по-вернення рівноваги і гармонії тілу та психіці людини, а також вивільнення і приведення в дію його сплячих сил.
       Музика по-різному впливає на людину. Вона може виліковувати або, на-впаки, приносити шкоду. Впливаючи в першу чергу на підсвідомість, музика може замінити сеанс психотерапії, даючи полегшення і відновлення душев-ної  рівноваги. Музичні твори з терапевтичним потенціалом представлені в куточку релаксації на диску. Бажаючі прослухати ці твори, зможуть  заспоко-їти  нервову систему, вилікуватися не гірше за пігулки та мікстури.
       Одним з популярних методів релаксації є настройка на мінерали і криста-ли, які як і весь матеріальний світ, містять у собі інформацію і впливають на підсвідому сферу людини. Між мінералом і людиною відбувається обмін ін.-формацією. Тим, кого зацікавить ця методика, запропонують олександрит чи рожевий кварц, бірюзу чи сердолік, які додадуть енергії, посилять духовне начало, гармонізують психіку.
       Інноваційність цієї незвичайної виставки полягає не тільки в її інформа-ційному, але і практичному значенні, тобто можна не тільки подивитися, про-читати, познайомитися, але і, при нагоді чи потребі, скористатися атрибута-ми і опробувати на собі якийсь з методів чи технік  релаксації.
       Справжня мета цієї виставки - показати і запропонувати самі прості пора-ди, методи та прийоми, які не вимагають великих витрат ні часу ні коштів. Бібліотекарі дуже сподіваються, що знайомство з цією виставкою допоможе читачам знайти свої власні засоби покращення психічного і фізичного стану.





Немає коментарів:

Дописати коментар