З 2003 року бібліотека-філія №2 працює як інформаційний центр психолого-педагогічної допомоги сім`ям,молоді,людям похилого віку.

понеділок, 29 червня 2020 р.


29 червня 2020 р. відзначається 120 років від дня народження Антуана де Сент Екзюпері (1900-1944), французького прозаїка.





Відомий французький письменник, поет і професійний льотчик. Дворянин за походженням, присвятив себе літературі і літакам, залишивши після себе скромну літературну спадщину: кілька десятків повістей, казок та віршів. Але при цьому твори Екзюпері вплинули на розвиток літератури. Спадщина великого фантазера - найпопулярніша книга Екзюпері в Україні та інших країнах світу — алегорична повість-казка «Маленький принц».


Книга «Маленький принц» розпочинається словами:
Прошу дітей пробачити мене за те, що я присвятив цю книжку дорослому. Скажу виправдання: той дорослий - мій найкращий друг. І ще: він розуміє все на світі, навіть дитячі книжки. І нарешті, він живе у Франції, а там зараз голодно і холодно. І він дуже потребує розради. Якщо ж все це мене не виправдовує, я присвячу свою книжечку тому хлопцеві, яким був колись мій дорослий приятель. Адже всі дорослі спочатку були дітьми, тільки мало хто з них про це пам'ятає. Отже, я виправляю посвята: ЛЕОНУ ВЕРТУ, коли він був маленьким.

Ця книга - це історія пілота, який змушений здійснити аварійну посадку в Сахарі, де він зустрічає незвичайного хлопчика. Згідно з зізнанням останнього, він прилетів сюди з астероїда В-612. За час своєї подорожі хлопчик зустрічав багато різних персонажів. Короля, який вважав, що править усіма зірками. Честолюбця, який жадав бачити захоплення в очах оточуючих. П'яницю, який п'є, щоб забути, що йому соромно пити. Ділову людину, все життя якої полягає у безперервному підрахунку зірок. При цьому твір доповнений авторськими малюнками, які непросто його ілюструють, а доповнюють і коментують. І навіть самі персонажі час від часу посилаються на ці ілюстрації, що робить їх невід’ємною частиною самого твору.

Ще один твір - «Планета людей» — збірка нарисів і оповідань Екзюпері. Важливий довоєнний твір у творчості автора, у якому вигадані художні сцени і образи переплітаються з документальними записами і спогадами. Велике значення відведено опису пейзажів і візуальних метафор. У книзі автор згадує про підготовку до першого польоту, про відважного пілота, який зник під час зимового рейсу, про зустрічі з сержантом, який несе пост на відрізаному від цивілізації форті та бачить людей раз у півроку. 

«Нічний політ» — роман, присвячений зародженню комерційної авіації. У центрі оповідання — літак, який долає ураганні хмари на великій висоті.



Занадто рання смерть рівносильна грабунку: щоб здійснити своє життєве покликання, треба жити довго», — писав Антуан де Сент-Екзюпері(1900 — 1944) в одній зі своїх пізніх статей. Автор «Маленького принца» та «Цитаделі» немов передчував свою швидку загибель.

31 липня 1944 року він відправився на чергове бойове завдання і не повернувся. Довгий час Екзюпері значився в списках зниклих без вісті. Лише через півстоліття після зникнення були знайдені фрагменти його літака та особисті речі. Скільки б він ще міг дати людству, якби не загинув у той нещасливий липневий день...

Найвідоміші цитати з книг Антуана де Сент Екзюпері:

- Працюючи тільки заради матеріальних благ, ми самі собі будуємо в'язницю. І запираємося в самоті, і всі наші багатства — прах і попіл, вони безсилі доставити нам те, заради чого варто жити. «Планета людей».

- Надто багато в світі людей, яким ніхто не допоміг пробудитися. «Планета людей».

- Дружбу я дізнаюся за відсутності розчарувань, справжню любов за неможливості бути ображеним. «Цитадель».

- Слова тільки заважають розуміти один одного. «Маленький принц».

- В людині я люблю світло. Товщина свічки мене не хвилює. Полум'я скаже мені, хороша свічка. «Цитадель».

- Свобода існує лише для кого-то, хто куди прагне. «Військовий льотчик».

- Демагогія виникає тоді, коли, за відсутністю загальної міри, принцип рівності вироджується в принцип тотожності. «Військовий льотчик».

- Порядок заради порядку — це паплюження життя. «Цитадель».

- Гонорові люди глухі до всього, крім похвал. «Маленький принц».

- Себе судити набагато важче, ніж інших. «Маленький принц».

- Істина — це не те, що можна довести; це те, що робить світ простішим. «Сенс життя».

- Звільни людини, і йому захочеться творити. «Цитадель».

- Рятунок в тому, щоб зробити перший крок. «Планета людей».

- Неможливо любити саму жінку, можна любити завдяки їй, любити з її допомогою. Любити завдяки віршам, але не самі вірші. Любити завдяки пейзажу, відкрився з вершини гори. «Цитадель».

- Ти назавжди у відповіді за всіх, кого приручив. «Маленький принц».

- Старих друзів нашвидку не створиш. Ні скарби дорожче, ніж стільки спільних спогадів, стільки тяжких годин, пережитих разом, стільки сварок, примирень, душевних поривів.  Така дружба - плід довгих років.  Саджаючи дуб, смішно мріяти, що скоро знайдеш притулок у його тіні.  Так влаштоване життя.  «Планета людей».

- Ти живеш у своїх вчинках, а не в тілі.  Ти - це твої дії, і Земля сама знає, яке їй потрібно зерно ... «Планета людей».

- Що толку в політичних навчаннях, які обіцяють розквіт людини, якщо ми не знаємо заздалегідь, якого ж людини вони виростять?  Кого тільки породить їх торжество?  Адже ми не худоба, яку треба відгодовувати, і коли з'являється один бідняк Паскаль, це незрівнянно важливіше, ніж народження десятка благополучних нікчем.  «Планета людей».

- Намагаючись знайти себе, ви приречені знаходити порожнечу.  «Цитадель».


Немає коментарів:

Дописати коментар