З 2003 року бібліотека-філія №2 працює як інформаційний центр психолого-педагогічної допомоги сім`ям,молоді,людям похилого віку.

неділю, 2 серпня 2020 р.

Сьогодні і кожного року поспіль, 2 серпня, православні християни відзначають Ільїн день – свято на честь старозавітного пророка Іллі.

У слов’ян пророк Ілля належить до найбільш шанованих святих, поряд з Миколаєм Чудотворцем. Його вважають захисником чистої віри та покровителем вірних Господу. Крім того, Ілля зцілював хворих та допомагав нужденним. Ілля-пророк народився за 900 років до Різдва Христового. Коли дитина з'явилася на світ, його батькові Соваку прийшло видіння: благовидні мужі розмовляли з хлопчиком, сповивали вогнем і живили полум'ям вогненним. Видіння виявилося пророчим. В юнацтві Ілля пішов у пустелю. Він ревно молився і дотримувався суворого посту. Пророк був прикладом цнотливого життя. Він боровся з ідолопоклонством, здійснював чудеса в ім'я Господа.
Ілля
, який  був покликаний служити царю Ахаву, який поклонявся Ваалу (сонцю), за словом Господа, закликав людей звернутися до істинного Бога, інакше царство спіткає голод. Цар не послухався пророка, і в країні настала посуха. Через рік Ілля знову оголосив людям про те, що всі біди відбуваються через поклоніння Ваалу. Щоб «розбити» оману ізраїльтян, Ілля запропонував зробити два жертовника: один Ваалу, а інший - Богу, і сказав: «Принесемо жертви, і якщо вогонь з неба зійде на жертовник Ваала, значить, він істинний Бог, а якщо ні, то ідол». Правда Іллі перемогла.
    Згідно з переказами, пророка живим забрали на небо. Туди він помчав на вогненній колісниці, запряженій чотирма білими кіньми, залишивши після себе свого духовного учня Єлисея. Існує Церковне передання в якому говориться, що пророк Ілля буде предтечею Страшного Другого Пришестя Христа на землю і під час проповіді зазнає мученицької смерті.

Українська Православна Церква свято шанує пророка Іллю. Перший храм побудований в Києві за князя Ігоря, був на честь святого пророка Іллі. Після хрещення свята княгиня Ольга побудувала Іллінський храм у себе на батьківщині в селі Вибути.

За народними віруваннями, Ілля є наступником громовика Перуна. З ним пов’язано багато народних прислів’їв:

  • «До Іллі хмари ходять за вітром, а по Іллі – проти вітру»,
  • «Грім гримить, то Ілля по небесному мосту в огненній колісниці їде».

Існує легенда, що коли біси повстали проти Бога, то він наказав Іллі прогнати нечисту силу з неба. Відтоді святий Ілля й ганяється за бісами, пускає в них огненні стріли: громи і блискавку. Якщо в цей час грім запалить хату, то селяни вірили, що цю пожежу неможливо погасити і казали: «Як Бог запалив, то чоловік не погасить!». У старі часи існувало повір’я, що після Іллі вже не можна купатись. «Після Ілля купається тільки свиня», – казали селяни. Люди вважали, що в з цього дня вода стає холодною. Однією з причин раптового охолодження води вважалося те, що Ілля їздить на конях по небу, і від швидкого бігу один з коней втрачає підкову, яка падає у воду, і відповідно вода холоднішає. Отож, в народі й казали: «Як прийде Ілля – наробить гнилля».                                                                              Проте, в народній уяві святий Ілля не тільки був караючим божеством, але й покровителем хліборобів. Адже, цього дня закінчується календарне літо. Починається озимий посів жита та пшениці. 

Тому селяни з нетерпінням чекали цього свята і казали: «На Іллі новий хліб на столі». Бо селяни вже починали випікати хліб з нового врожаю.


Немає коментарів:

Дописати коментар