З 2003 року бібліотека-філія №2 працює як інформаційний центр психолого-педагогічної допомоги сім`ям,молоді,людям похилого віку.

понеділок, 2 січня 2017 р.

Виставка-вернісаж ялинкових іграшок минулого сторіччя 
"Ялинкові ретро-прикраси"

Новий рік – це свято, оповите легендами й романтичними історіями. Кожна традиція пов'язана з цікавими фактами з минулого. Ось і новоріч-на іграшка також має свою історію, адже вона не з'явилася нізвідки. Виявляється, почалося все багато століть тому.
В сімейній вітальні бібліотеки-філії № 2 відкрита  Виставка-вернісаж  ялинкових іграшок минулого сторіччя «Ялинкові ретро-прикраси». Відвідувачам бібліотеки надається можливість поринути у далекі роки свого дитинства  та юності і пригадати, як в ту пору святкували Новий рік, як і чим прикрашали ялинку…
Звіди ж з`явилися перші ялинкові прикраси? Якими вони були? З чого були виготовлені? На всі ці питання можна знайти відповідь в матеріалах виставки, представлених у вигляді «Історії новорічних іграшок»
Багато цікавого можна дізнатися, перегорнувши сторінки повідомлень. Так, згідно свідчень легенди, перша скляна ялинкова кулька була ви-дута в Тюрингії (Саксонія) в XVI столітті через неврожай яблук, які тоді були головною прикрасою ялинок. Так у Німеччині почалося створення новорічних прикрас із тонкого скла.
Не менш цікавим фактом про новорічні прикраси є той, що до середини 1800-их років ялинки прикрашали їжею – родзинками, цукерками, го-ріхами, печивом, кренделями з сіллю, фруктами. Пізніше декоративні новорічні прикраси включали в себе пофарбовані яєчні шкаралупи та золочені смерекові шишки.
А на Україні перші ялинкові прикраси робили із соломи, скалок, ганчір'я, кольорових стрічок, пізніше з паперу, картону та фольги. Їх вироб-ництвом займались вже спеціальні картонажні майстерні. Скляні прикраси в Російській Імперії ввійшли в моду в середині XIX століття.
Ідея впливати на свідомість через новорічні прикраси вперше виникла у Британії, де на верхівку вішали свій прапор. Скляні іграшки за часів Радянського Союзу займали певне місце в арсеналі ідеологічної зброї, тому всі грандіозні  події в житті країни знаходили відбиття в ялинкових іграшках. Влада використовувала ялинкову прикрасу,  як виховний засіб. А люди сприймали ялинкову іграшку часом абсолютно інакше. І коли купували її, абсолютно не замислювалися про ідеологічний сенс. Їх, звичайно, насамперед приваблювала краса.
Раритетні новорічні прикраси для Виставки-вернісажу люб'язно надані нашими колегами та друзями бібліотеки, серед них — фігурки із пап'є-маше виробництва  минулого століття, картонні прикраси середини  XX ст.,  іграшки на прищіпках, каркасні прикраси, алюмінієвий дощик, паперові прапорці та ін.
Щороку мода на новорічні прикраси змінюється. Вишуканi українськi iграшки стають  дивовижно яскравими і ошатними, з ручним розписом, незвичайних кольорів і оздоблень. Але  іграшки нашого дитинства, простенькі, скромні, невибагливі,  дуже дорогі нам як пам`ять про мину-ле, завжди залишаться в наших душах і серцях. І наше завдання – ніколи не забувати про ті щасливі роки, коли ми всі вірили в казку і чекали від Нового року здійснення всіх найсокровенніших бажань.


Немає коментарів:

Дописати коментар