З 2003 року бібліотека-філія №2 працює як інформаційний центр психолого-педагогічної допомоги сім`ям,молоді,людям похилого віку.

неділю, 18 грудня 2016 р.

Народознавчий екскурс
«Духовна скарбниця українських традицій»

Кожна нація, кожен народ має свої звичаї, традиції, свята, що виробилися протягом багатьох століть і освячені часом. Історія свят – це, мабуть, найцікавіша сторінка  української культури.
Результат пошуку зображень за запитом "зимние и новогодние разделители-анимашки"
Отже, народознавчий екскурс «Духовна скарбниця українських традицій», який 15.12.2016 р. пройшов в бібліотеці-філії № 2, повністю співпав з  настроями людей, що зібралися в сімейній вітальні книгозбі-рні, бо кожен чекає від свят  радості та  щирого спілкування.
Завданням цього заходу було нагадати присутнім про зимовий цикл свят, який  є найбільш популярним і очікуваним у українців,  свят,  таємничих, урочистих і «родинниих»,  що обіцяють здійснення мрій кожному, хто вірить у чудеса.
В народі говорять: "Введення прийде і свят наведе". І дійсно: взимку майже щодня – свято. Зимові свята починаються 4 грудня зі свята Введення в храм Пресвятої Богородиці, «коли вводиться літо у зиму».  З цього свята почала свій народознавчий екскурс про календарну обрядовість зимових свят грудня провідний бібліотекар Осташко В.В.
В прагненні далеких предків забезпечити добробут і щастя родини відбиваються традиції, пов`язані з вечорницями на Катерину (7 грудня) та Андрія (13 грудня), в їх бажанні передбачити майбутнє і вплинути на нього під час обрядів ворожіння.
Свою повагу до вчення і потяг до знань можемо спостерігати в традиціях, пов`язаних із святом Наума (14 грудня), так як цей день вважали сприятливим для початку навчання дитини. «Наум – наведе на ум» - звучала давня приказка.
Через свята і обряди старші покоління передавали молодим свою любов до праці, що простежується в традиціях святкування Варвари (17 грудня), бо, за легендою, свята Варвара великомучениця була такою вдатною до вишивання, що оздобила ризи навіть Ісусові Христові, тому жінки, які любили займатися рукоділлям, вважали її  своєю покровителькою.
Народна мудрість і спостережливість відтворена  у приповідці «Сава приїхав на білих санках»,бо саме з свята Сави (18 грудня) зазвичай випадають  великі сніги, настають морози.
19 грудня святкуємо очікуване всіма дітьми свято Миколая. І в традиціях цього свята можна прослідкувати педагогічну мудрість простого народу, який привчав дитину очікувати подарунок від святого Миколи тільки в разі  доброї поведінки , бо тільки  «чемні діточки обов'язково знайдуть під подушкою подарунок, а неслухняні – прутик».
Довгі століття свята, обряди і традиції  служили людям для прояву їх волелюбності, гостинності, життєрадісності. Свята задоволь­няли духовні й естетичні потреби народу, в них проявлялися його почуття, таланти, здібності.
Талановиті люди були у всі часи і під час заходу, присвяченому нашим талановитим предкам, які вміли не тільки працювати, щоб забезпечити добробут і щастя родини, але й веселитися і радіти в хвилини відпочинку, присутні з задоволенням мали змогу побачити наслідування добрих традицій вокальним колективом «Любава» м/р № 10, який виступив  з новою музичною програмою "Зима прийшла і празничків привела".

Час біжить невпинно і не встигнемо ми озирнутися, як за вікном загуде хуртелиця і на крилах свох принесе казку – казку Нового року. Саме із святковим настроєм, з побажаннями, щоб життя подарувало нам в новому, 2017 році,  безліч нових приводів не сумувати, пройшов захід і за-лишив у всіх присутніх передчуття чогось казкового і яскравого, «життя, немов у безтурботній казці, в родинній посмішці, у Божій ласці».




Немає коментарів:

Дописати коментар